5227ef85e8e44e5a6100001e_central-london-flat-vw-bs_de_vere_gardens_-_michael_franke_mg_0741-528x351Z zewnątrz imponująca wiktoriańska kamienica, wysokie łukowate okna balkonowe, przestronny taras ze zdobioną balustradą. W środku labirynt ciemnych pokoi i korytarzy, wąski salon wysoki na 4,2 m, mała niewygodna kuchnia.

Mieszkanie należy do rodziny o kilku pokoleniach. Właściciele pochodzą z Dalekiego Wschodu. Regularnie bywają w Londynie dla pracy lub przyjemności. Mieszkanie bywa odwiedzane równocześnie przez dwie rodziny i dwoje dorosłych. Zależało im aby dostosować mieszkanie do ich różnorodnych potrzeb, nadać mu prosty nowoczesny wygląd.

Prace rozpoczęto od wyburzenia ścian i zmiany układu funkcjonalnego. Zbyt wysoki salon częściowo obniżono wydzielając w nim antresolę. Pod nią umieszczono otwartą kuchnię. Całość projektu utrzymano w prostej, nowoczesnej formie.

5de-vere-gardens

antresolę można zamknąć składanym parawanem z półprzezroczystego poliwęglanu.

slider 5227ef51e8e44e5a6100001d_central-london-flat-vw-bs_de_vere_gardens_-_michael_franke_mg_0706-528x792 5227ef38e8e44e5fdf00001e_central-london-flat-vw-bs_de_vere_gardens_-_michael_franke_mg_0702-528x351 5227ef0de8e44e5fdf00001d_central-london-flat-vw-bs_de_vere_gardens_-_michael_franke_mg_0694-528x3515227ef91e8e44e5fdf000020_central-london-flat-vw-bs_de_vere_gardens_-_michael_franke_mg_0755-528x351

Ozdobą salonu są fantastyczne okna balkonowe z widokiem na Londyn.

De-Vere-Gardens-living-dining-remodelista -rem

Największą atrakcją przeuroczy taras ze zdobioną balustradą i widokiem na ulicę.

Salon odzyskał należny mu status – centrum życia rodzinnego i towarzyskiego. 

Szkoda, że kanapę ustawiono w poprzek. Niepotrzebnie dzieli w ten sposób przestrzeń. Można ją ustawić pod ścianą – wtedy salon zyskuje na otwartości. Albo skierować w stronę okna, tyłem do kuchni – wtedy zamiast patrzeć na biała ścianę podziwiamy widok za oknem.

6 De-Vere-Gardens-Entry-Stairs-Remodelista De-Vere-Gardens-Loft-Bedroom-Remodelista De-Vere-Gardens-second-floorDe-Vere-Gardens-Bedroom-Remodelista De-Vere-Gardens-Partitions-Remodelista

Architekci zrobili więcej niż się spodziewali właściciele. Wydobyli z mieszkania jego naturalne piękno.

zDe-Vere-Gardens-Floor-Plans-Remodelista

przed i po

Źródło: VW+BS Architecture and Design

Reklamy